Spiral Dynamics® is een theorie die de basis van menselijk gedrag beschrijft en verder gaat dan die van Maslof en in tegenstelling tot de theorie van Maslov een grote voorspellende waarde heeft. Het wordt daarom gezien als dé theorie voor de 21e eeuw.
Spiral Dynamics presenteert, een ontwikkelingsmodel in de vorm van een spiraal van wereldvisies (worldviews). Deze noemt men vMemes (een afkorting van value attracting meta memes). vMemes kun je zien als een brede set basisparadigma’s: basisovertuigingen, basisvooronderstellingen van waaruit je de wereld beschouwt. Deze vMemes kunnen in zijn algemeenheid worden gecategoriseerd in acht niveau’s. Net als bij produkten hebben deze vMemes een soort levenscyclus: een opkomst, piek en vervalfase.

Onderstaand figuur geeft een duidelijk beeld van de ontwikkeling van waarden in de verschillende vMemes:

waardenmanagement

In het volgende interactieve model wordt de theorie mooi en duidelijk gevisualiseerd (Hier vind je een duidelijke samenvattende beschrijving in pdf).
Je kunt de spiraal ook beschouwen als de spirituele ontwikkeling die de mens doormaakt, van stenen tijdperk tot complexe, spiritueel holistische samenleving.

De grondlegger van het gedachtengoed is (de inmiddels overleden) Clare W. Graves. Zijn werk werd uitgewerkt tot Spiral Dynamics door Don Beck  (website: Spiraldynamics.net) en Christopher Cowan (website: Spiraldynamics.org) en weergegeven in het boek Spiral Dynamics, mastering values, leadership, and change.

Kijk voor meer informatie op: