Wel voor klanten, niet voor eigen bedrijf?
Veel therapeuten en coaches zetten hun intuitie, gevoel of creativiteit in bij het werken met hun klanten. Ze zijn zich vaak niet bewust dat deze kwaliteiten ook heel goed ingezet kunnen worden om hun bedrijf te laten groeien en bloeien. Om klanten te krijgen of hun bedrijf vorm te geven, gebruiken ze meestal hun verstand. Ze denken er over na, ze lezen er misschien iets over of ze gaan naar een workshop waar veel kennis wordt overgedragen. Er wordt steeds een beroep gedaan op hun ratio en op hun denken. Voor intuitieve en creatieve mensen is dit een hele zware manier om iets te leren of iets op te lossen.  Om te beginnen worden ze er erg moe van, het kost ze bergen energie. En daarbij wordt de geleerde stof of de bedachte oplossing vaak niet in praktijk gebracht, omdat het in hun hoofd blijft ‘hangen’ en ze er totaal geen gevoel bij hebben.

Het werkt veel beter als je jouw intuitie, gevoel en creativiteit inzet voor je bedrijf. Als je bijvoorbeeld via beelden, geluiden, gevoelens of metaforen iets leert of oplost, geeft je dat enorm veel energie.   En je bent gemotiveerd om het geleerde of de oplossing in de praktijk te brengen, omdat je ‘doorvoeld’ hebt dat dit de juiste actie is.
Ik hoor je nu zeggen: “Dat spreekt me heel erg aan, maar hoe doe ik dat dan?”

Je eigen problemen praktisch en intuïtief oplossen
Je hebt vast een probleem in je bedrijf waar je op dit moment mee worstelt. Er is een praktische, intuitieve en creatieve manier om meer informatie over dit probleem te krijgen. Zodat je met die informatie acties kunt gaan nemen om je probleem op te lossen.

Je doet dit als volgt (op het plaatje zie je een uitgewerkt voorbeeld):

1. Zoek intuïtief naar een voorwerp dat symbool staat voor een situatie in je bedrijf waar je niet tevreden over bent. Om dat voorwerp te vinden, hoef je niet na te denken, ga gewoon op je gevoel af. Ook als jij het niet begrijpt met je verstand, niets aan de hand, alles is goed. Ga dan associeren aan de hand van dit voorwerp. Ook hierbij geldt: alles is goed, je hoeft je niet te verantwoorden, jouw gevoel is leidend. Schrijf de associaties op een vel papier en leg dat bij het voorwerp.

2. Daarna herhaal je het bovenstaande, maar dan voor de situatie die je het liefste zou willen.

apply f2

 annie-massop2annie-massop1

3. En vervolgens hetzelfde voor de oplossing, welk wondermiddel gaat ervoor zorgen dat de ideale situatie ontstaat? Noteer bij de oplossing ook allerlei acties die je zou kunnen nemen om de ideale situatie te gaan realiseren.

annie-massop3

4. Laat alles liggen en ga ongeveer een uur of langer iets anders doen.  Ga dan terug en merk welke actie als vanzelfsprekend je aandacht trekt. Ook nu geldt weer: vertrouw op je gevoel, je hoeft er niet over na te denken. Die actie ga je als eerste nemen om de ideale situatie te realiseren.

Gemakkelijk he?

 

Tekst door: Annie Massop, oprichter van Hart en Ziel Marketing dat zich richt op zelfstandig therapeuten, coaches en zelfstandigen in aanverwante beroepen, om ze te leren hun intuïtie en gevoel te volgen, waardoor ze meer voldoening, meer inkomen en meer vrije tijd krijgen. www.hartenzielmarketing.nl